Krystyna Dajka

Jest dyplomowanym dietetykiem, specjalistą promocji, pedagogiki i polityki zdrowia. Od 16 lat propaguje dietę warzywno-owocową wg metody dr Ewy Dąbrowskiej. Autorka książek „Post Daniela (z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej)” i „Dieta Długowieczności część I”.
Regularnie prowadzi warsztaty kulinarne "Gotujemy dla zdrowia" i turnusy z postem Daniela w Ośrodku Wypoczynkowo-Rekolekcyjnym Totus Tuus w Zembrzycach, w Szaflarach oraz Leśnicy na Podhalu, w Chłapowie nad morzem oraz w Rybniku.
Krystyna Dajka jest nie tylko entuzjastką postu Daniela, który sama wielokrotnie praktykowała, ale ma także wielki dar praktycznego przygotowywania tej diety i szkolenia na organizowanych od lat turnusach zdrowotnych. Krystyna Dajka jest dietetyczką, która przekonała się o ozdrowieńczej, wręcz piorunującej mocy postu dla człowieka.
Potęgę tego biblijnego cytatu potwierdza współczesna medycyna. Post Daniela, dzięki swej prostocie, pomógł już tysiącom osób.
"Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie" (Dn 1,12-15).